Fornemmende kiling i beina ødelegger nattesøvnen

Illustrasjonsbilde for kiling i beina

Tilstanden restless legs, også kjent som kiling i beina/urolige bein, rammer mellom 400 000 og 500 000 nordmenn. Hyppigheten av tilstanden økes med alderen og forekommer som oftest hos kvinner. Oppleves ubehagelig kiling, kribling eller dirring i beina, spesielt om kvelden og på natten, kan det være Restless Legs Syndrome (RLS).

Symptomer å legge merke til ved kiling i beina

Det er typisk fire symptomer som kjennetegner tilstanden ved kiling i beina. Dersom alle disse symptomene er tilstede, er restless legs sannsynlig.

  • En trang til å bevege beina, eventuelt armene, grunnet kriblende fornemmelser.
  • En trang til å bevege seg grunnet kriblende fornemmelser ved hviling eller inaktivitet.
  • Kriblingen lindres ved bevegelse som gåing og strekking på kroppen.
  • Fornemmelsene skaper en søvnmangel som gjør at man er trett på dagtid.

Årsaker for at tilstanden oppstår

Det kan være flere årsaker til at restless legs kan oppstå. Noen av årsakene kan være ved nyresykdom, jern- og vitaminmangel, graviditet, skader på nervesystemet, revmatiske sykdommer, medisinbruk, samt inntak av alkohol, koffein eller røyk. Tilstanden kan også arves slik at årsaken sitter i genene.

Behandling av restless legs

Tilstanden kan behandles både ikke-medikamentelt og medikamentelt, avhengig av hvor alvorlig tilstanden er.

Ikke-medikamentell behandling innebærer bevegelse og massasje av musklene i beina. God søvnhygiene og døgnrytme, og unngå koffein på kveldstid vil også hjelpe. Alkohol og nikotin bør også unngås, samt medikamenter som antidepressiva.

Medikamentell behandling benyttes i de tilfellene hvor plagene er alvorlige. Det kan innebære jerntilskudd ved ferritin-nivå under 50, medikamenter som stimulerer dopamin i hjernen, såkalte dopamin-agonister. Det finnes også alternativer til dette, som gabapentin og pregabalin.

Vi tilbyr behandling ved alvorlige tilfeller av restless legs

Sandvika Nevrosenter tilbyr behandling av tilstanden, og har opparbeidet oss klinisk erfaring i feltet. Plages du av rastløse bein i hverdagen, kan du enkelt bestille en time hos oss. Vi holder til på Sandvika Storsenter og har kort ventetid.

Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter har skrevet en lederartikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening:

Rastløse bein er et folkehelseproblem

Mange pasienter med søvnvansker, irritabel tarm og kroniske smerter er også plaget med rastløse bein. Tilstanden er forholdsvis enkel å diagnostisere, likevel er rastløse bein sannsynligvis både underdiagnostisert og underbehandlet.

De fleste lever greit med rastløse bein, og det er kun et mindretall som skal behandles. Det er imidlertid viktig å påvise tilstanden og eventuelt behandle dem som er mye plaget.

Hele artikkelen: Rastløse bein – en studie fra allmennpraksis (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Podkast-episoden fra fra podkasten Stetoskopet fra Tidsskrift for Den norske legeforeningen