10 gode råd for bedre søvn

En person som ligger i en seng med en mobiltelefon i hånden som lyser opp ansiktet i mørket, søvn

Dersom du har søvnvansker over lengre tid er det viktig å etablere en god søvnhygiene, som enkelt forklart betyr å følge gode råd og lage seg gode rutiner for å oppnå en god og effektiv søvn.

  1. Din døgnrytme har større betydning enn hvor lenge du sover.
    Legg deg derfor til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen. Viktigheten av faste rutiner gjelder så mangt i livet, også for god søvnhygiene. 
  2. Vær ute i dagslys på dagtid!
    Melatonin (som styrer døgnrytmen) dannes nemlig også i netthinnen. Forsøk å få 30 minutter med dagslys hver dag, helst på morgenen.
  3. Unngå å sove på dagtid.
    Trenger du hvile, begrens middagsluren til maks 20 minutter. 
  4. Det å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid.
  5. Unngå inntak av stimuli som kaffe, te, cola og alkohol etter klokka 17.
    Det tar lang tid før koffeinet går ut av kroppen, og den oppkvikkende effekten kan vare i mange timer etter inntak. Noen opplever at alkohol virker søvndyssende. Nedbrytingen av alkohol har imidlertid en negativ effekt på søvnen og kan i tillegg ofte medføre flere oppvåkninger og mer urolig søvn. Seks timer etter at du har drukket en kopp kaffe er halvparten av koffeinet fortsatt i blodet.
  6. Soverommet bør være mørkt og kjølig.
    Unngå bruk av PC og mobil på senga. Husk at fargespekteret av blått lys fra LED- og digitale skjermer blokkerer melatoninproduksjonen som gjør oss søvnige.
  7. Hvis du er en «klokkekikker» om natta – gjem klokken. 
  8. Dersom du ikke får sove, stå opp og gjør noe annet.
    Noen ganger får man bare ikke sove. Ikke bli liggende å vri deg, det gjør deg bare mer urolig. Dessuten vil det, særlig hvis problemet med å sovne varer over flere dager, bidra til at du forbinder senga med våkenhet, uro og frustrasjon. Det er bedre å stå opp enn å bli liggende lenge å vente på søvnen. Gå gjerne inn i et annet rom og gjør noe avslappende som ikke krever for mye anstrengelse. Les litt i en bok. Ikke tenn for mye lys slik at du blir enda mer våken. Når du blir søvnig, kan du legge deg i senga igjen og prøve å sove på nytt.
    Våkner du litt tidligere enn du ønsker om morgenen og ikke får sove igjen, stå like godt opp og gjør dine vanlige morgenrutiner, men gjerne i et litt langsommere tempo.
  9. Prøv avspenning!
    Mange som sliter med å få sove har et høyt mentalt aktivitetsnivå på kveldene med påtrengende tanker, bekymringer og følelser som gjør det vanskelig å sovne. For å hjelpe kroppen å roe ned, kan det for noen være hjelp i å lære seg en avspenningsteknikk. Det finnes en rekke muskelavspenningsteknikker og pusteteknikker som kan være nyttige for personer som sliter med søvnløshet. Slike teknikker kan for eksempel læres gjennom yoga eller meditasjon, eller gjennom selvhjelpslitteratur. Det finnes også mange avspenningsprogrammer med instruksjoner og rolig musikk som kan lastes ned fra nettet.
  10. Sett av tid på dagtid til å gå gjennom ting du bekymrer deg over.
    Dersom du har en tendens til å ligge i sengen og bekymre deg på kvelden, og du ikke får sove på grunn av det, kan du forsøke følgende teknikk: sett av et kvarter til et fast tidspunkt hver kveld, f.eks. kl. 18.45 til 19.00 der du skriver ned alle bekymringene du har. Dersom du ikke får sove på kvelden på grunn av bekymringer, så bestemmer du deg for at du heller vil tenke nøye gjennom disse på det avsatte tidspunktet neste dag.