Borreliose etter flåttbitt

Oppdager du en flått på huden må du å fjerne den så raskt som mulig. Fjernes flåtten innen 24 timer er det svært lite sannsynlig med smitteoverføring.

Borreliose (Lyme borreliose) er en sykdom som spres av flått. Sykdommen har et meget mangeartet sykdomsbilde, og kan omfatte symptomer fra hud, hjerte, ledd og nervesystem.

Borreliose forekommer i Norge først og fremst i kystbeltet fra svenskegrensen til og med Nord-Trøndelag.

Husk at 98 prosent av alle flåttbitt ikke fører til smitte, og det er kun 30 prosent av flåtten som er bærere av bakterien som gjør en syk.

Flått er små blodsugende insekter som lever på huden til dyr. Noen ganger suger de blod fra mennesker. De holder ofte til i terreng med høyt gress eller kratt. Nymfene ligner små, flate edderkopper. Ca 30 prosent av flåtten er bærere av bakterien borrelia borgdorferi, og det er denne bakterien som kan gjøre deg syk.

En del flått kan inneholde bakterier, som kan overføres til mennesker ved flåttbitt. Det er bakterien Borrelia Burgdorfi som gjør deg syk. Overføring av bakterier fra flåtten til mennesket skjer som oftest etter at flåtten har bitt seg fast i ett til to døgn.

FLÅTT – SNL.NO

Oppdager du en flått på huden må du å fjerne den så raskt som mulig. Fjernes flåtten innen 24 timer er det svært lite sannsynlig med smitteoverføring.

Hyppigste symptom på Borreliose er et ringformet utslett rundt bittstedet, såkalt erythema migrans. Utslettet kommer 3–30 dager etter flåttbittet. Vanlige symptomer er kløe ved bittstedet, slapphet, tretthet, lett feber, muskelsmerter og smerter som flytter på seg og hodepine.

Borreliose

Hos de fleste ordner kroppens eget immunsystem opp, slik at man ikke utvikler alvorlig sykdom. Noen ganger kan sykdommen spre seg og man kan få symptomer fra nervesystemet, ledd eller hjerte. 

Kontakt lege hvis du får utslett ved bittstedet, nedsatt allmenntilstand eller andre symptomer.

Forebygging

Ferdes du utendørs i høyt gress eller i skogen i områder med mye flått, bør du gå med lange ermer og bukser med sokkene utenpå.

Du kan også spraye klærne med et insektmiddel eller et kjemikalium som kalles permetrin. Noen bruker myggmidler som inneholder insektsmiddelet DEET på utsatt hud.

Lyse klær kan gjøre det enklere å finne og fjerne flått.

Har du vært i et område der det kan være flått, bør du se over huden din før du legger deg, særlig i hudfolder og hårete områder.

Flåttnymfen er omtrent på størrelse med et valmuefrø, og kan være vanskelige å få øye på. Voksen flått som er fulle av blod er større, og kan komme helt opp i størrelse med en kaffebønne.

Kvinne som sitter i en skog med gule blader om høsten

Behandling

Formålet med behandlingen er å bli kvitt infeksjonen og å forebygge komplikasjoner. Borrelia-bakterien er følsom for en rekke typer antibiotika, og som oftest gis vanlig penicillin i tablettform. Dersom man får behandling i det første stadiet (kun erytema migrans), vil en 2-ukers kur føre til helbredelse.

Ved riktig behandling er prognosen god! Noen får imidlertid vedvarende plager på tross av adekvat behandling.

Prognose

Hvis borreliose behandles tidlig, er sjansen god for at du blir helt frisk. Et svært lite antall mennesker som ikke får behandling, får kroniske skader i nervesystemet. Dette kan påvirke kraft og koordinasjon i kroppen.

Omtrent 1 av 10 personer som får borreliaartritt, har fortsatt hovne og smertefulle ledd i måneder eller år etter behandling. Men dette gir seg som regel etter noe tid. Enkelte får smerter og tretthet som kan vare i måneder, selv om de har blitt behandlet.

KILDER