Rastløse bein/Restless legs

Ca 10 prosent av den norske befolkningen lider av rastløse bein. Forekomsten hos barn er trolig 2–4 prosent. Barn som lider av rastløse bein har symptomer som kan forveksles med voksesmerter eller ADHD. De har ofte problemer med søvnvansker og konsentrasjonsproblemer.

Behandlingstilbud for restless legs / rastløse bein i Oslo, Akershus, Buskerud og Drammen

Rastløse bein er en utbredt tilstand og en vanlig årsak til søvnproblemer. Tilstanden er trolig underdiagnostisert, fordi man tidligere ikke har vært i stand til å tilby behandling. Ved Sandvika Nevrosenter har vi opparbeidet oss grundig klinisk erfaring i diagnostikk og behandling av restless legs.

Tilstanden kan behandles både ikke-medikamentelt og medikamentelt, avhengig av hvor alvorlig tilstanden er. Ikke-medikamentell behandling innebærer bevegelse og massasje av musklene i beina. God søvnhygiene og døgnrytme, og unngå koffein på kveldstid vil også hjelpe. Alkohol og nikotin bør også unngås, samt medikamenter som antidepressiva.

Medikamentell behandling benyttes i de tilfellene hvor plagene er alvorlige. Det kan innebære jerntilskudd ved ferritin-nivå under 50, medikamenter som stimulerer dopamin i hjernen, såkalte dopamin-agonister. Det finnes også alternativer til dette, som gabapentin og pregabalin.

Symptomer

Det er typisk fire symptomer som kjennetegner tilstanden ved kiling i beina. Dersom alle disse symptomene er tilstede, er restless legs sannsynlig.

  • En trang til å bevege beina, eventuelt armene, grunnet kriblende fornemmelser.
  • En trang til å bevege seg grunnet kriblende fornemmelser ved hviling eller inaktivitet.
  • Kriblingen lindres ved bevegelse som gåing og strekking på kroppen.
  • Fornemmelsene skaper en søvnmangel som gjør at man er trett på dagtid.

De fleste pasienter med restless legs har også søvnproblemer. Effekten av de såkalte dopaminagonistene, dvs. av tablettene Adartrel eller Sifro og depotplasteret Neupro, er relativt god. Problemet er at enkelte pasienter med restless legs (rastløse bein) kan utvikle forverring eller forsterkning av plagene etter langvarig behandling.

Om du har problemer med restless legs, kan du også ta kontakt med oss for bestilling av time. Vi har korte ventelister hos privatnevrologene.

Rastløse bein hos barn

Ca 10% av den norske befolkningen lider av rastløse bein. Forekomsten hos barn er trolig 2 – 4%. Barn som lider av rastløse bein har symptomer som kan forveksles med voksesmerter eller ADHD. De har ofte problemer med søvnvansker og konsentrasjonsproblemer. Rastløse bein er trolig underdiagnostisert og ikke sjeldent feildiagnostisert.

Nevrolog Einar Kinge deltok på God Morgen Norge, tirsdag 08. november for å snakke om dette.

Bestill time

Legg igjen e-postadresse, navn og telefonnummer. Så tar vi kontakt med deg. Vi tar som regel kontakt innen 1 virkedag.

Telefonnummer: 67 52 20 80
Sandviksveien 178, 1337 Sandvika
Org.nr.: 916 603 290